2011. október 13., csütörtök

Kezdődik a szüret

A szőlőtermelő vidékeken már szeptember végén, de általában csak október valamelyik napján kezdték el a szőlő betakarítását. A múltban a szüret kezdőnapja vidékenként változóan Mihály, Teréz, Gál, Lukács, Orsolya vagy Simon - Júdás napja volt.


A szüretből a falu apraja - nagyja kivette a részét. A gyerekek és az asszonyok görbekéssel, kacorral vagy szőlőollóval metszették le a szőlőtőkékről a fürtöket, és gyűjtötték össze a szüreti edényekbe, a csöbrökbe. A férfiak faputtonyokban, a hátukon szállították az édes gyümölcsöt a présházhoz. A csöbrösök szintén háton, vállon vagy kézben vitték a leszüretelt szőlőt. A termést a présház előtt hatalmas taposókádakba öntötték. Valaha nem őrölték a szőlőt, hanem fakádakban taposták ki a levét.

A szüret az év egyik legvidámabb eseménye volt. Ilyenkor hangos volt az egész szőlőhegy a szüretelők énekétől, kacajától.



A padláson megleltem a régen használt felszerelést, valamikor sokat dolgoztak.

Egy kicsit ütött - kopottak, de azért bemutatom a szőlődarálót és a szőlőprést.

Nálunk is nagy esemény volt a szüret és vidáman zajlott. Az asszonyok szőlőollóval metszették a szőlőt, a férfiak leőrölték és szőlőpréssel kinyomták a levét. Mi gyerekek, pedig poharat tartottunk a csordogáló szőlőlé alá és nagy élvezettel ittuk a friss mustot.

Tetszik