2011. november 10., csütörtök

Ha jön a hideg

Búcsú a nyártól - jön a hidegfront.

Pénteken északnyugat felől viharossá fokozódó északnyugati széllel markáns hidegfront érkezik, mely véget vet a vénasszonyok nyarának. Többfelé lehet eső, zápor. Ez az előrejelzés 2011.11.11 - ére. Eddig gyönyörű nyárias időnk volt, de most jön a hideg, előkerül a pulóver, kabát, de még az esőkabát is. Az állatok is új bundában készülnek a télre.




Most visszamegyek az időben mikor gyermek voltam és emlékezek. A nagymamámra. Látom magam előtt, amikor begyújtott a kályhába. Tüzet fogott a papír és azután a fa. Néhány perc múlva lobogott a tűz, dübörgött az egész kályha. Utána szenet rakott rá és én néztem, ahogy vörösödik a kályha vas teteje a benne égő lángnyelvektől. Az egész szoba megtelt kellemes melegséggel és ez nagyon jó érzés volt. Este rakta meg utoljára, de még reggel is langyos volt. Nagyon szerettem mellette üldögélni.

Mama nem tudta megenni az alma héját fogak hiányában és amikor meghámozta, rátette a kályha tetejére. A kályha forró lapja kiszívta a nedvességet belőle és kellemes illatot terjesztett szét a szobában.


Ez a jó " CLUB " kályha nagyon sokáig melegítette a szobánkat, jó brikett szénnel fűtöttünk és még reggel is kellemes meleg volt tőle.

kályha szobák felmelegítésére szolgáló csukott tüzelő helyiség, melynek belülről megmelegített fala vagy köpenye közvetíti a szobával a meleget. Minél jobb meleget vezető és meleget megtartó anyagból van tehát a kályha szerkesztve, melegítési célokra annál tökéletesebb. ( A Wikipédiából)

Tetszik